وظیفه موتور در ربات و عوامل مهم در اندازه گیری آن
- بدون دیدگاه
وظیفه موتور در ربات چیست ؟
وظیفه موتور تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی است ، تا ربات بتواند حرکت کند.
عوامل مهم در اندازه گیری از موتورهای رباتیک
1.سرعت
در واقع همان حداکثر دور موتور در دقیقه است که با RPM اندازه گیری می شود. به طور مثال یک دور در دقیقه بدین معنا هست که محور موتور هر دقیقه یک بار کاملاً به دور دایره می چرخد که خیلی کند هست. این در حالی هست که حتی یک موتور DC بسیار ارزان قیمت هم دارای سرعت حداقل 1000 RPM می باشد.
2.گشتاور
بیشترین وزنی که موتور می تواند بلند کند یعنی میزان قدرت خروجی موتور که با عنوان گشتاور اندازه گیری می شود.
باید این نکته رو به یاد داشته باشیم که هرچه دور موتور بیشتر باشد ، گشتاور آن کمتر است و بالعکس. در نتیجه در طراحی و ساخت ربات، انتخاب موتورهایی با تعادل مناسب سرعت و گشتاور امری بسیار مهم است.
انواع موتورهای رباتیک
• موتور AC
• موتور DC براش
• موتور DC براشلس
• موتور DC دنده ای
• سرو موتور
• موتور پله ای
• محرک خطی DC
موتور AC
به موتوری که با جریان متناوب برق ( جریان برق به طور منظم تغییر جهت میدهد و نتیجه این تغییر جهت معکوس شدن سطح ولتاژ همزمان با تغییر جهت جریان میباشد ) تأمین می شود ، موتور AC گفته می شود.
به یاد داشته باشید موتور AC نسبت به سایر موتورهای موجود در بازار ارزان تر است.
موتور DC براش
به موتوری که از دو برس برای هدایت جریان از منبع به آرماتور استفاده می کند و با جریان مستقیم کار می کند موتور براش ( موتور برس دار )گفته می شود و از 6 قسمت مختلف تشکیل شده است: محور ، آرماتور ، کموتاتور ، استاتور ، آهن ربا و برس.
از موتورهای DC براش در ساخت وسایل مختلف از اسباب بازی گرفته تا صندلی های اتومبیل قابل تنظیم با دکمه استفاده می شود.
موتور DC براشلس
از آنجایی که از اسمش پیدا هست موتورهای DC بدون برس کربنی یا کموتاتور مسی هستند و در مقایسه با موتورهای براش دامنه سرعت بالاتر ، عملکرد حرارتی بهتر و چگالی توان بالاتر دارند.
موتور دنده ای DC
یکی از انواع موتور ،موتور دنده ای هست که به مجموعه ی گیربکس و موتور گفته می شود که عملکرد آن کاهش سرعت ، انتقال قدرت و افزایش گشتاور است.
سرو موتور
یک الکتروموتور که از چندین بخش مدار کنترل، موتور سروو، شافت، پتانسیومتر، چرخ دنده های محرک، تقویت کننده و یک انکودر یا رزولور تشکیل شده است، که امکان کنترل دقیق موقعیت زاویه ای یا خطی ، سرعت و شتاب را فراهم می کند.
انواع سروو موتور
- زاویه دار
- با چرخش مداوم
- خطی
موتور پله ای
موتور پله ای ،استپ موتور یا استپر موتور نیز نامیده می شود که در دسته ی موتورهای بدون برس قرار میگیرد .که پالس های الکتریکی را به حرکات مکانیکی گسسته تبدیل می کند.
و این نوع موتورها قادر به انجام حرکات بسیار دقیق و از پیش تعیین شده است که با ارسال نیرو به سیمپیچهای این موتور میتوان درجهی حرکت آن را تعیین کرد.
انواع موتور پلهای
- موتور پلهای رلوکتانس متغیر
- موتور پلهای آهنربای دایمی
- موتور پلهای هیبرید
محرک خطی DC
در موتور های محرک خطی برعکس حرکت دایره ای موتور الکتریکی عادی ، حرکت را در یک خط مستقیم ایجاد می کند. محرک های خطی در ماشین آلات صنعتی ، در وسایل جانبی رایانه ای مانند درایو دیسک و چاپگرها ، در سوپاپ ها و در بسیاری از مکان های دیگر که به حرکت خطی نیاز است ، استفاده می شود.